Nyheter

Slutten på Bury Football Club

Sist oppdatert: 21:15,  29/8-2019

 

 

10. desember 2018 ble det offentliggjort at business-mannen Steve Dale tok over klubben fra tidligere eier Stewart Day. Sum: Et pund. Dale kom med en rekke lovnader: Kjøpe opp treningsanlegget og bygge hotell, ordne opp i klubbens økonomi, forene dame, herre-og ungdomslag på samme anlegg. Dale ønsket å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

 

https://www.buryfc.co.uk/news/2018/december/new-owners-announced/

 

 

I mars fikk klubben et krav fra en kreditor på over 7millioner pund. Dette var et spådd scenario fra mange som visste at den gamle eieren, Stewart Day, som eide klubben fra 2013 til desember 2018,hadde drevet skitten business. Han hadde signert flere dyre spillere, betalt ut spillerlønninger alt for sent, solgt klubbens parkeringsplass, og tatt opp lån med pant i eiendeler i klubben. Flere visste at store krav ville komme. Og det viste seg å stemme. Den tidligere eieren hadde trikset og mikset med klubbens økonomi og sin egen. Stewart Day gikk konkurs etter mislykket forretningsvirksomhet som innebar eiendomsutbygging og innblandet i dette var lån til klubben. Stewart Day tok i 2014 opp lån på 1 million pund med pant i stadion. 40% av summen gikk aldri til klubben. Rente: 10% per måned. Kumulativ rente per år: 138%. Dette lånet er i dag på 3,7 millioner pund og koster 1500 pund daglig. Lånet er en av hovedgrunnene til at klubbovertagelsen til Henry Newman og Roy Campbell, C&N Sporting Risk, kollapset ettermiddagen 27. august.

 

The Guardian sine artikler om Bury sin økonomi.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/26/bury-britain-gigg-lane-brexit?CMP=share_btn_tw

https://www.theguardian.com/football/david-conn-inside-sport-blog/2014/nov/12/bury-high-interest-loans-shadow-recovery

https://www.theguardian.com/football/2019/may/29/bury-financial-crisis-loan-former-owner-stewart-day-winding-up-petition-debt

https://www.theguardian.com/football/2019/jun/18/bury-inside-story-financial-ruin-winding-up-petition-loans-car-park

https://www.theguardian.com/football/2019/may/23/bury-players-12-weeks-without-pay-owner-steve-dale

 

Steve Dale sluttet å betale ansatte/spillere i mars. Spillerne vurderte å streike, men valgte å spille videre. Etter opprykket til League One ønsket spillere og ansatte å få betalt. Svaret fra Dale var knallhardt. Han gikk hardt ut mot spillere/ansatte som har vært kritiske til han. Kalte ansatte for illojale og at klubben hadde overflødig-personale. «Tiden skulle vise hvem dette var». Dette var ansatte som ikke hadde fått lønn på tre mnd(mars/april/mai). Gikk også hardt ut mot klubbens vise-kaptein Nicky Adams som hadde latt seg intervjue på radio. La samtidig klubben ut for salg.

https://www.buryfc.co.uk/news/2019/may/a-statement-from-the-chairman/

Like etter dukket det opp lydopptak fra en telefon-samtale av Steve Dale hvor han forteller at «Grizzly,» er vekket og at han skal rive av hodene til folk:

 

 

Utover mai/juni var de ansatte fortsatt ubetalt. Det ble arrangert pengeinnsamling, ansatte mottok matkuponger. Det ble arrangert folkemøter i Bury, aksjoner utenfor Gigg Lane, opprør utenfor huset til Steve Dale.

 

Gjennom våren og sommeren har klubben jobbet med en avtale med kreditorene sine. Var i retten flere ganger- flere har krevd pengene sine. Lang liste fra aktører som ønsker penger, blant annet lokalt næringsliv, tidligere ansatte, klubber etc. Klubben har gang på gang fått utsettelser fra dommeren basert på Dale sin forklaring: Klubben er til salgs og det er potensielle kjøpere.

https://www.burytimes.co.uk/news/17715481.live-bury-fc-survive-yet-another-high-court-hearing/

 

I juni og juli begynte spillere å forlate klubben. Manager/støtteapparat/direktører/spillere gikk til nye klubber. Andre ansatte valgte å streike og ønsket ikke å returnere før deres lønninger var på plass. Flere blitt trakassert. Dette endte med at flere ansatte fikk sparken og fikk aldri betalt som lovet.

 

    

 

 

I juli ble avtalen om treningsanlegget Carrington begjært oppsagt, et anlegg klubben leier av Manchester City. Bury hadde ikke holdt sin del av avtalen som innebar vedlikehold. Pris:  £80,000 i årlig leie.    https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/man-city-evict-bury-fc-16509443

 

Sportslig:

Klubben fikk i juli registreringsnekt fra EFL, som betydde at de kunne ikke registrere nye spillere.

I juli fikk klubben ny manager Paul Wilkinson, en ukjent manager for de fleste. Årets første treningskamp mot WBA ble avlyst.

Første treningskamp ble derfor mot Nantwich 13.juli. Media var bandlyst fra stadion på ønske fra Bury. Bury hadde kun prøvespillere i troppen. Ble omtalt som den pinligste lagoppstillingen i fotballens historie.

 

 

 

 

Steve Dale satt på tribunen og sa til fans som oppsøkte han at klubben var trygg. Etter kampen møtte han supportere. Dale endte med å få en del vanskelige spørsmål og dyttet en fan. I et intervju med The S*n fortalte Dale senere at han var omringet av over 20 fans og at vaktene måtte ta hånd om fansen. Men at dette ikke stemmer kan man se her. Det er Steve Dale som går til angrep:

 

 

18 juli:

Klubben har de siste månedene jobbet med en avtale med kreditorene. En avtale med de største kreditorene ble landet. EFL regelverk ga da klubben 12 minuspoeng.

Statement fra Steve Dale:

-Klubben er reddet: «The old girl is safe».

-27 spillere på trening klare til kamp (prøvespillere + 4 på kontrakt)

-Ut mot supportere som hadde oppsøkt han i Nantwich

https://www.buryfc.co.uk/news/2019/july/statement-from-the-chairman/ 

Bury hit with 12-point deduction after agreeing CVA to secure future – ‘The old girl is safe’

 

På dette tidspunkt var det to potensielle kjøpere.

– Forever Bury (Klubbens supporterforening)

– Ukjent kjøper. Skulle vise seg å være C&N Sporting Risk, som fikk bud akseptert sent 23.august.

 

Ettersom en avtale med kreditorene var landet, ønsket Steve Dale nå å ikke selge. Valgte derfor å ikke svare på henvendelser fra interesserte parter. Lokal-politiker James Frith har forsøkt å være et bindeledd mellom kjøpere og Dale, men Dale har ikke ønsket å svare på noe. Det ble nå usikkerhet om Dale ville selge likevel. Flere kjøpere som har forsøkt å innhente informasjon om klubbens situasjon har ikke lykkes med dette av den grunn av Dale har ikke ønsket å prate med om klubbens økonomi.

EFL kom med en uttalelse: Truet Bury med utkastelse fra League One ettersom Gigg Lane ikke var i teknisk stand. Kravene knyttet til stadionet ble tilfredsstilt 25. juli.

 

Fredag 26. juli:

EFL ønsket dokumentasjon som beviste at klubben hadde økonomiske midler til drive en ny sesong. Frist mandag 29.juli.  Dokumentasjonen ble ikke godkjent, EFL opprettholdt sin registreringsnekt av nye spillere overfor klubben, og seriestarten kunne bli avlyst. Fikk ny frist.

Tirsdag 30 juli

Pressemelding fra EFL: Klubben er nektet å starte serien og første serierunde er avlyst.

EFL nektet klubben å starte grunnet dårlig økonomi. Paradokset er at hadde EFL fulgt sine egne regler i desember og gjort sine undersøkelser av Dale ved klubbovertagelsen gjennom sin obligatoriske «fit and proper test»(som IKKE ble gjort) som undersøker kjøperens økonomi,  hadde salget(overtagelsen) av Bury aldri vært godkjent av EFL.

https://www.theguardian.com/football/2019/jul/11/bury-takeover-without-full-football-league-approval-transfer-embargo-efl?CMP=share_btn_tw

 

Onsdag 31 .juli

Ny runde i retten. Denne gang skattegjeld. Kravet ble heldigvis for Bury avslått.

Statement fra Dale samme dag:

Steve Dale mener EFL dreper klubben. Handler om 1,5mill pund som han må dokumentere at han har. Mener han har dokumentert at han kan drifte klubben videre og at han ikke kan gjøre mer. Kom med trusler mot supportere som planla protest utenfor huset hans – Dale spør hvorfor fansen vil protestere ettersom det er han som holder på å redde klubben.

https://www.buryfc.co.uk/news/2019/july/chairmans-statement-after-todays-court-hearing/

 

EFL og Debbie Jevans på sin side fortalte i et intervju at de gjør alt de kan. Mente at dokumentasjonen fra Dale ikke var tilstrekkelig nok.

 

 

Dale fortalte i et intervju at alle spillerne hadde fått betalt siden avtalen med kreditorene kom i orden, og mente at EFL kom med falske beskyldninger om spillerlønninger. Det viste seg at dette gjaldt kun fire spillere som var igjen på kontrakt, og at dette kun er lønning for 1mnd.

Samme kveld, klubbens kitman forlot klubben. Kun fått en lønn som tilsvarer 2 uker på mange måneder.

 

Torsdag 1.august

Intervju med Joe. Dale forteller at han trenger hjelp fra EFL

 

Fredag 2.august

Bury innfrir ikke innen fristen: EFL nektet klubben å starte opp og andre serierunde ble avlyst.

 

Lørdag 3. August

Første seriekamp skulle vært spilt.

 

Mandag 5.august

Dale i intervju med The S*n – mente han var truet av mange supportere (Hendelsen ved første treningskamp). Viste seg å være løgn fra hans side.

 

Torsdag 8.august

Ligacup-kamp mot Sheffield Wednesday ble utsatt på ubestemt tid.

Klubben får siste og endelig frist: 23.aug. Om ikke Dale klarer i å dokumentere at han er i stand til å drifte klubben vil klubben bli kastet ut av EFL og League One, og deretter måtte søke seg inn til 20/21-sesongen for å få en plass lengre nede i det engelske divisjonssystemet.

 

Lørdag 10.august

2.serierunde mot Accrington Stanley skulle vært spilt. Accrington Stanley arrangerer Supporterkamp og BBQ for fansen.

 

Mandag 12.august

Pressemelding fra klubbens ansatte som har gått bak Dale sin rygg og publiserer en melding på klubbens hjemmeside om at Steve Dale har mottatt bud på klubben som omtales som svært godt, og oppfordrer han til å selge.

Steve Dale på sin side hevder at han ikke har mottatt noen bud, og at han ikke vil selge. Sier senere på kvelden at han likevel vil selge hvis det kommer bud.

https://www.buryfc.co.uk/news/2019/august/statement-from-bury-fc-staff/ 

 

Tirsdag 13.august

Ny frist fra EFL gikk ut. Ny kamp utsatt – Gillingham lørdag 17.aug

Dale til BBC Manchester: “For me it’s time to move on. I care for the club, not individuals».

 

 

Sent på kvelden dukket det opp et dokument om hans avtale med kreditorene. Mistanke om korrupsjon. Det tyder på at Dale har fått gjennom avtalen gjennom å kjøpe opp deler av klubbens gjeld i navnet til svigersønnen, for å eie nok prosent av gjelden, for å så kunne stemme og få flertall for en nedbetalingsplan som ikke er kunstig for de andre.

 

 

Torsdag 15. August

Ny kamp utsatt. 4. runde mot Rotherham som skulle vært spilt tirsdag 20. august.

 

Fredag 16.august

Intervju med Steve Dale og Dawson på TalkSport. Kanskje det mest bisarre intervjuet i fotballhistorien? Eier Steve Dale mot spiller Stephen Dawson. Dale mener at spillerne har fått betalt. Løgn, svarer Dawson. Dale argumenterer at spillerforeninga (PFA) har betalt 50% av lønningene siden mars, og sier han vil betale dem. Summasumarium: Dale mener han har betalt spillerne. Det mest oppsiktsvekkende er at Dale tar på seg æren for å ha betalt spillere, når han i realiteten stoppet pengekranen i mars. Dale sa også i intervjuet at han kunne bevise dette og ville be sekretær Jill Neville om å sende over dokumentasjon.

 

Samme kveld, sekretær Jill Neville forlater klubben etter over 30års tjeneste. Hun begrunnet dette med at hun ikke kunne arbeide under en slik ledelse. Jill er forøvrig mor til Gary og Phil, og kona til Bury-legende Neville Neville, som har en egen tribune oppkalt etter seg.

 

 

 

 

Søndag 18.august

Kenny forteller om sitt forhold til Bury Football Club:

 

 

Tirsdag 20.august

EFL: Tranmere-Bury suspendert. Bury kastet ut av Ligacupen. Sheffield Wednesday gikk videre på walk-over.

Samme kveld avslo Steve Dale et nytt bud, og det med tre dager igjen til klubben ble kastet ut av ligaen. Ifølge Dale selv, så mener han at han aldri har mottatt noen bud.

 

Onsdag 21. august

Joy Hart, tidligere direktør i Bury FC lenket seg til Gigg Lane for å kjempe for klubbens fremtid.

https://www.tv2.no/a/10793351/ 

 

Torsdag 22. august  

Det meldes om 4 budgivere. En seriøs.

 

Fredag 23. august Deadline for å selge klubben eller hoste opp midler: 23:59

På morgenen: Steve Dale fortalte at han ikke lenger var i forhandlinger med en mulig kjøper. Fortalte at fansen, lokalt næringsliv og diverse måtte samle inn 2,7 mill pund innen fristen, ellers ville klubben gå under:

 

https://talksport.com/football/efl/591362/bury-owner-steve-dale-fans-pledge-efl-expulsion/

 

 

Dale gjør flere medieopptreder i løpet av dagen og velger å gjøre intervjuer, fremfor å forhandle med interesserte parter. Fremstiller seg som en helt som har reddet klubben:

https://news.sky.com/video/i-saved-that-club-says-steve-dale-bury-fc-chairman-11792239

 

 

Underskriftkampanje mot Steve Dale nådde over 10.000 underskrifter:

https://www.change.org/p/steve-dale-steve-dale-please-accept-the-offer-for-bury-football-club

 

 

Flere gjenværende ansatte og trenere begynte å takke for i ulike sosiale medier gjennom dagen og kvelden. Mange begynte å innse at klubben ville bli kastet ut og at Bury ville gå konkurs.

To timer før fristen gikk ut ble det meldt at et London-basert selskap, C&N Sporting Risk, hadde lagt inn et bud på klubben og at dette budet hadde blitt akseptert. C&N Sporting Risk hadde vært interessert siden 6.juni og hadde brukt 10 uker for å forberede et bud, men ettersom Dale har ønsket å presse samtlige kjøpere fikk man ikke en avgjørelse to timer før fristen gikk ut.

 

 

Lørdag 24. august

EFL bekreftet at de utvidet fristen til tirsdag 27. august 17:00 lokal tid for at partene skulle kunne fullføre kjøpet. En pressemelding fra Mr Frith uttrykte frustrasjon og fortvilelse over den korte fristen. Ettersom mandag 26.august er en helligdag i England (Summer Bank Holiday), vil det si at partene fikk kun en virkedag til å fullføre overtagelse

 

Tirsdag 27. august

Kl 09:00: 300 personer, Bury-fans og supportere fra andre klubber, møtte opp på Gigg Lane og brukte dagen på en dugnad for å klargjøre Gigg Lane til lørdagens utsatte serieåpning mot Doncaster.

 

To timer før fristen gikk ut, 15:00 lokal tid, kom C&N Sporting Risk med en pressemelding med beskjed om at de hadde trukket seg. Ettersom de under sluttforhandlingene hadde fått innsyn i klubbens økonomi (tidligere etterspurt informasjon som Steve Dale har holdt tilbake), valgte de å trekke seg. En av hovedårsakene var lånet som ble omtalt innledningsvis, en sum som var kommet opp i 3,7 millioner pund.

 

Klubben var ikke solgt da fristen gikk ut 17:00. Utover kvelden kom det meldinger om tre bud var akseptert. Det kom rapporter at styret i EFL var splittet i Bury-saken og om de skulle la klubben få tid til å fullføre disse.

 

 

23:00 engelsk tid kom den tragiske beskjeden. EFL trakk medlemskapet til Bury Football Club. Teoretisk sett kan klubben søke innpass neste sesong (2020/21) og starte på et sted mellom nivå 8 og nivå 13. Ettersom klubben har stor gjeld og ingen inntekter vil klubben gå konkurs på et eller annet tidspunkt.

 

 

 

 

 

Onsdag 28. august

 

 

 

 

 

Torsdag 29. august

Dette dokumentet viser Steve Dale sin intensjon med å bli eier av Bury Football Club.Han opprettet to selskaper 10 dager etter han overtok klubben for et pund, og begynte å tømme klubben for verdier.

Ifølge Dale selv:

Bury Heritage Ltd was created to safeguard cups and memorabilia which debt collectors were looking to seize when I arrived at the Club. The items in question have been moved into a separate company (for value) so that they’re no longer at risk of being taken and sold to cover historical Club debts. Rather than ‘stripping’ as alleged, I have acted with the opposite as my intention, and the actions taken will now allow them to remain here at the Club and be passed safely to future custodians. One Friday at 5pm, they attended, trying to take the goalposts to prevent the match taking place on the Saturday. I could go on, as there have been dozens of occasions like this; safe to say not what we expected, but we have fought them off. 

https://www.buryfc.co.uk/news/2019/april/a-message-from-the-chairman/https://www.buryfc.co.uk/news/2019/april/a-message-from-the-chairman/

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag morgen kom det en tvist. Det viste seg at det hadde kommet en ny budgiver fra et internasjonal selskap før den endelige fristen gikk ut tirsdag 17:00 lokal tid. Budet hadde en totalpakke på 7millioner pund hvorav deler av summen ville betale stadion-gjelden, en gjeld som var årsaken til at overtagelsen til C&N Sporting Risk kollapset. Budet ble akseptert av Dale, og videresendt til EFL. Kjøper kunne garantere for summen og at pengene ville være på en tilgjengelig konto 09:00 neste morgen. Dette valgte EFL å se bortifra, og tok som kjent steget å trekke tilbake medlemskapet til klubben.  09:00 var pengene på konto som kjøper hadde lovet.

 

 

Torsdag 16:18 ble det bekreftet at EFL valgte å se bortifra budet og oppretthold sin inndragning av Bury sitt medlemskap i EFL.

 

 

 

EFL og Debbie Jevans med en uttalelse før torsdagens styremøte.

 

 

 

 

 

 

Kort sammendrag og noen personlige refleksjoner

Steve Dale, er i dag en av Englands mest forhatte menn. Dale overtok ansvaret i desember i fjor for et pund, sluttet å betale lønninger, trakasserte ansatte, gikk ut mot fansen, kom med løgner, nektet å vise dokumentasjon på økonomiske midler som skulle til for at klubben skulle få lov å starte opp i League One. Summen var 1,5 millioner pund. Avslutningsvis holdt han klubben som gissel i en gisselsituasjon idrettsverden knapt har sett makan til. Dette ved å be fansen samle inn 2,7millioner pund på 14 timer (EFL sin frist gitt ut 23:59) og hvis fansen ikke klarte dette, ville EFL kaste ut Bury fra ligaen og 134års historie ville ende, samtidig som tusenvis av mennesker og en by ville miste klubben sin. Timene før fristen gikk ut og klubben var tilintetgjort, reiste han fra mediestasjon til mediestasjon og slaktet Bury-fansen, EFL og alle som var imot han.

Etter å ha overtatt klubben for et pund ønsket Dale å sitte igjen med god profitt på klubben. Mannen skyr ingen midler for å tjene penger, samtidig som 134 historie står på spill. Kan nå selge restene og likevel tjene penger.

To timer før fristen gikk ut fredag fikk en budgiver akseptert et bud på klubben. Ettersom en slik overtagelse er en komplisert prosess ønsket partene få tid til dette. EFL valgte å gi partene EN(!) virkedag. Dette var som advart ikke gjennomførbart og EFL trakk tirsdag kveld medlemskapet til Bury.

Men hvordan kunne dette skje? Hvordan kan en slik mann overta? En mann som har drevet 43 av sine 51 selskaper til konkurs. Dessverre ble Bury nummer 44. Hva kan EFL gjøre? Jo, EFL har ifølge sitt egent regelverk en egen «fit and proper-test» som skal undersøke om en ny eier har midler til å kunne drive klubben. Hvorfor ble det aldri gjort? Hvordan kunne denne mannen eie en fotballklubb – en mann som ikke visste at det fantes en fotballklubb i Bury – en mann som ikke kunne dokumentere at han hadde 1,5 millioner pund. Derfor valgte EFL å avlyse alle Bury sine kamper, kaste Bury ut av ligacupen, for å så kaste Bury ut av ligaen. Dette vil ende i konkurs innen kort tid grunnet manglende inntekter og stor gjeld. Gigg Lane som ble åpnet i 1885 vil mest sannsynlig bli revet og det vil bli bygd leiligheter.

Paradokset er at EFL selv ikke er i stand til å håndheve sine egne regler slik at en ikke-egnet eier får overta, men så håndhever de andre regler og nekter klubben å starte å spille kamper ettersom eieren ikke har økonomiske midler – for å til slutt trekke medlemskapet som vil ende opp i konkurs.

Du har en rekke eksempler på elendig lederskap: Wimbledon, Cardiff, Leeds, Blackpool, Blackburn, Port Vale, Chester, Notts County, Coventry osv, og nå Bury og Bolton. Se forskjellene mellom PL og resten. Lagene under låner masse spillere av lagene over, må betale enorme lønninger, gjør de bedre, men får ingenting igjen. Derby solgte stadion sin til eieren for å få mer penger inn, og hvem henter dem, Wayne Rooney!?

Det er så mye galt i engelsk fotball. Trist å si det, men dette er bare starten og det er lojale fans og lokalsamfunn som må ta støyten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Live Score & Live Score App